pampuhy.jpgpyrih jabluch.jpgrecept01.jpghlib karpat.jpg

Паска традиційна

Тісто:

1 кг борошна в/г

60 г львівських дріжджів пресованих

2 скл. молока

200 г цукру

8 жовтків

4 білки

300 г масла або маргарину

150-200 г родзинок

1/2 ч. л. солі

3 ст. л. коньяку

1 пакетик ванільного цукру (10 г)

цедра з лимона

цукрова пудра для посипання

 

 

Борошно просіяти. Дріжджі розвести в теплому молоці. Масло розтопити. Жовтки відокремити від білків. Родзинки помити в гарячій воді і підсушити. Лимон облити окропом.

З усієї кількості молока, розведених дріжджів і половини борошна замісити розчину. Накрити і поставити в тепле місце на 2,5-3 год.

Жовтки розтерти з цукром і вилити в розчину, додати сіль, ванільний цукор, натерти цедру з лимона, перемішати. Додати борошно і місити тісто. Білки збити в піну, додати до тіста і місити. Наприкінці додати розтоплене масло, родзинки, коньяк і ретельно вимісити. Накрити і поставити в тепле місце на 1-1,5 год.

Коли тісто підійде і збільшиться в об’ємі в 2-2,5 рази, поділити його на шматки і викласти в форми, заповнивши їх тістом на 1/3 висоти. Форми попередньо змастити і застелити папером, котрий також необхідно змастити. Залишити тісто ще на 1-1,5 год., щоб добре підійшло. Змастити поверхню збитим яйцем і випікати в духовці при температурі 180-200оС протягом 30-60 хв. (залежно від величини форми і маси тіста в ній).

Паски витягнути з форм, накрити і дати вистигнути. Верх посипати цукровою пудрою.

Смачного!

 

Корисні поради

 •    тісто для паски місять якнайдовше, поки воно не перестане прилипати до рук.

•    тісто для паски любить тепло і боїться протягів.

•    тісто повинно підходити три рази :

перший раз підходить розчина;

другий – коли додали всі продукти;

третій – коли тісто виклали в форми.

•    форми для випічки пасок заповнюють лише на 1/3 їх висоти.

•    перед випічкою духовку необхідно добре прогріти.

•    цукровою пудрою паски посипають відразу після випічки.

 

Рецепти