pampuhy.jpgpyrih jabluch.jpgrecept01.jpghlib karpat.jpg

Булочки слоїсті

Тісто: 

700-750 г борошна,

35-40 г львівських дріжджів пресованих

або 1 пакетик (12 г) сушених дріжджів,

1 чайна ложка солі,

1 столова ложка цукру,

1,5 склянки молока,

2 яйця, 3 столових ложки сметани

150 г вершкового масла для прослоювання,

сіль, тмин або цукрова пудра для посипання.

 

Дріжджі пресовані розчинити в теплому молоці. Якщо використовуються сушені дріжджі – їх потрібно перемішати з борошном.

 

Борошно просіяти, вилити дріжджі, решту молока, сметану, додати сіль, одне яйце і замісити тісто, щоб не прилипало до рук. Накрити, поставити в тепле місце на 40-60 хв., щоб підійшло.

 

Вершкове масло розділити на три частини і дати йому розм’якнути.

 

Коли тісто підійде і збільшиться в об’ємі приблизно вдвічі, викласти його на підсипану борошном дошку і розкачати в  пласт товщиною 1-1,5 см. Змастити тісто однією частиною масла, скласти втроє, закріпити і покласти в морозильну камеру на 10 хв. Тоді знову розкачати тісто в пласт, змастити другою частиною масла, скласти втроє, добре закріпити краї і покласти в морозильну камеру на 10 хв. Ще раз розкачати тісто, змастити його третьою частиною масла, скласти втроє, закріпити краї і покласти в морозильну камеру на 20 хв. Тоді розкачати тісто товщиною 0,5 см і формувати вироби: нарізати тісто смужками, трикутниками, квадратиками, скрутити рогалики. На середину квадратиків можна покласти начинку і згорнути кутики тіста до середини у вигляді конверта. Або скласти квадратик тіста по діагоналі у вигляді трикутника. Сформовані вироби викласти на змащений олією лист для випічки і поставити в тепле місце на 40-50 хв.

 

Перед випічкою змастити яйцем, можна посипати сіллю з тмином. Пекти в нагрітій до 220-230°С духовці протягом 15-20 хв.

 

Якщо використовувалась солодка начинка, то готові вироби можна посипати цукровою пудрою.

 

Смачного!

 

Рецепти