Пиріг з картоплею та цибулею
Тісто:
4 скл. борошна пшеничного в/г
1 ч. л. цукру
0,5 ч. л. солі
0,5 скл. олії (або 50г маргарину)
21 г (половину пачки) дріжджів „Формула 42”
1 жовток
1,5 скл. води або молока
Начинка:
3-4 великі картоплини
1 велика цибулина
5-7 печериць
1-2 зубці часнику
сіль, мелений чорний перець, зелень
Дріжджі пресовані розчинити в теплій воді. Борошно просіяти, додати сіль, цукор, розчинені дріжджі, решту води, жовток та замісити тісто. Наприкінці додати олію (або розм’якшений маргарин) і ретельно вимісити , щоб тісто не прилипало до рук. Накрити рушником і поставити в тепле місце на 30-35 хв.
Почищену картоплю нарізати кружальцями, цибулю – півкільцями, печериці –пластинками. Складники начинки поділити на дві частини. Форму для запікання змастити олією.
Тісто розділити на дві частини. Одну розкачати і покласти в форму, закриваючи бортики. Поверхню тіста змастити білком, викласти одну частину цибулі та грибів, посолити, поперчити і змастити майонезом. Посипати зеленню петрушки та кропу. Зверху на цибулю викласти шар картоплі, потім – ще один шар цибулі та грибів, знову викласти шар картоплі, видавити 1-2 зубці часнику. Посолити, поперчити, полити майонезом. Розкачати другу частину тіста та накрити нею пиріг, добре притискаючи краї. Змастити поверхню тіста олією та поколоти пиріг виделкою.
Пекти при температурі 180-200°С протягом 30-40 хв.
Смачного!