pampuhy.jpgpyrih jabluch.jpgrecept01.jpghlib karpat.jpg

Паска шафранова

Тісто:

1200 г. борошна в/г

70 г львівські дріжджі пресовані

1,5 скл. молока

1 ч. л.  солі

300г масла або маргарину

10 яєць

1 скл. цукру

1 ч. л. шафрану

0,5 шт. горіха мускатного

4 ст. л. родзинок

4 ст. л. кураги січеної

4 ст. л. коньяку

 

Борошно просіяти. Дріжджі розвести в теплому молоці. Масло підігріти, але не розтоплювати. Родзинки помити в гарячій воді і підсушити, курагу порізати, мускатний горіх натерти на терці.

З усієї кількості  дріжджів, молока і половини борошна замісити розчину. Накрити і поставити в тепле місце на 1 год.

Яйця  розтерти з цукром і вилити в розчину, додати сіль, шафран, мускатний горіх і решту борошна. Місити тісто. Наприкінці додати масло, родзинки, курагу, коньяк і ретельно вимісити. Накрити серветкою і поставити на 1 годину в тепле місце.

Коли тісто підійде і збільшиться в об’ємі в 2-2,5 рази, поділити його на шматки і викласти в форми, заповнивши їх тістом на 1/3 висоти. Форми попередньо змастити маслом чи маргарином і застелити папером, котрий також необхідно змастити. Залишити тісто ще на 1 –1,5 год., щоб  добре підійшло. Змастити поверхню збитим яйцем і випікати в духовці при температурі 190-2000C протягом 30-60 хв. (залежно від величини форми і маси тіста в ній).

Паски витягнути з форм, накрити і дати вистигнути. Поверхню посипати цукровою пудрою. 

Смачного!

 

Корисні поради

 •    тісто для паски місять якнайдовше, поки воно не перестане прилипати до рук .

•    тісто для паски любить тепло і боїться протягів.

•    тісто повинно підходити три рази :

перший раз підходить розчина;

другий – коли додали всі продукти;

третій – коли тісто виклали в форми.

•    форми для випічки пасок заповнюють лише на 1/3 їх висоти.

•    перед випічкою духовку необхідно добре прогріти.

•    цукровою пудрою паски посипають відразу після випічки.

 

Рецепти